9. FAZ

Novi Festival Autića Zagreb održat će se u Zagrebu, Voćarska 71 10.06.2017. od 12 sati
Tko je tko

Novi članovi, predstavite se ovdje
Autić-putnik

Autić-putnik: najbolji mainline po svijetu
Naj autić

Izbor za najbolji mainline autić 2016. godine
Custom

Prerade die-cast modela
KK Autići

Klub kolekcionara "Autići", Osijek
Hot Wheels

Pregled Hot Wheels izdanja
348 GTS BBR

BBR Ferrari 348 GTS 1993 1/43, limited 10 pcs

Autor Tema: Siku - Mercedes Benz Sprinter - Polizei - 1:50  (Posjeta: 682 )

Offline Vava

  • Global Moderator
  • Vrlo aktivan
  • *****
  • Postova: 562
Siku - Mercedes Benz Sprinter - Polizei - 1:50
161233 « : 15 Srpanj 2016 16:33 »
Moja priča o ovom modelu, traje od kada ga je Siku uopšte izbacio na tržište. Tada je počelo moje višegodišnje razmatranje kad god ga vidim u prodavnici. Uvek mi se činio prevelik za moju kolekciju, a ipak bi se lepo slagao s ostatkom policijske jedinice.

Probiram, neki dan, po katalogu, zapadne mi Sprinter za oko i krenem po netu da istražim, koliki je on u odnosu na obične automobile. Da vidim pa da ga možda konačno nabavim. Učini mi se potpuno prihvatljiv i u stvarnosti krupan u odnosu na automobile, pa ga posle svega na kraju kupim.

Kolege, provozao sam ga za vas...

Razmera
Sikuovi autići iz ,,obične" Super serije (za koju u katalogu nema navedene razmere) su nešto veći od autića drugih proizvođača, što je opštepoznato. Uprkos tome, čini mi se da je Siku kod Super 1:50 serije malo precizniji. Na kraju krajeva, Siku Sprinter pristaje uz Siku autiće, što ne znači da ne može ići lepo uz pojedine primerke drugih proizvođača, to je prilično relativna stvar. Ali sve u svemu uz druge Sikue ide dosta dobro, isto tako kako u Mc Donaldsu možete da u isto vreme jedete sladoled, burger i krompiriće a da vam ne bude muka, prosto, isti proizvođač isti materijal.Otvaranja i mogućnosti
Model je sa 5 otvaranja, dovoljno zanimljiv da je vrlo moguće da kolekcionar, ljubitelj igranja modelom, podigavši pogled s autića, nakon bezbroj otvaranja i zatvaranja vratanaca, spazi ukućane kako ga posmatraju. ,,Ccc, šta ti radiš čoveče." pogledom.

Inače, tu su zadnja vrata (od ,,gepeka")...

Kao i klizna sa desne strane i naravno vozačka i suvozačka vrata.

Sva vratanca se dosta čvrsto zatvaraju, a zadnja i klizna su opremljena kukicom za lakše otvaranje.

Kombi u svoja lepa, bela sedišta, zajedno sa vozačem i suvozačem prima 9 osoba.

Takođe je opremljen i metalnom kukom za prikolicu.

Detalji
Prvi i najzapaženiji detalji su plava svetla, kojih ovaj model ima dve verzije. Napred se nalazi lightbar, na kome se pokazuje više truda u proizvodnji nego na drugim Siku svetlima, time što izgleda realističnije zbog belo ofarbanog prostora između svetala, koji daje dojam da je svetlo iz više delova.

Vozače koji dolaze od pozadi upozoravaju dva klasična, plava, rotaciona svetla.

Retrovizori na kombiju su umetci od plastike, crne boje, čija je realističnost povećana sivom farbom koja simulira staklo.

Vrata su i iznutra izlivena sa ručkama i ,,džepićima" što je prilično osveženje umesto nerealnih vrata, ravnih iznutra, kakva ponekad možemo naći na modelima

Detalji kabine su takođe zanimljivi, uz gas, kočnicu i kvačilo, menjač, pa čak i reljef u obliku radija i otvora za ventilaciju.

Posebno dopadljiv detalj su duple gume na zadnjim točkovima, koje na polici daju realističnost, a u igri stabilnost.

I jedna super cool stvar i retkost danas - full metal!

Felne su klasične za veće kombije, minibuse, kamione i autobuse.
Prednje sa izbačenom sredinom, zadnje sa uvučenom.Na Siku sajtu sam našao ovo: ,,The model has alloy wheel rims...", što bi značilo da su felne od legure metala i... čini se da stvarno jesu!
Napomena
Ukoliko vam se učini da je autić sa strane, kod haube ulubljen, nije, karoserija je takva i na pravom i ima udubljenje sa obe strane, doduše malo lošije izrađeno.
Zaključak
Klasični mali kombiji i kamioni na blisterima su, mali i simpatični i to je i njihova prednost.
Ali kada govorimo o realističnosti i veličini, za diorame, upoređivanja i ostalo, bolje da kombi ili kamion bude malo veći nego manji. Nije Fića veličine Forda Transit, a ovaj model je moja kompletna preporuka!         :smiley:

« Zadnja izmjena: 16 Listopad 2016 14:12 Vava »