9. FAZ

Novi Festival Autića Zagreb održat će se u Zagrebu, Voćarska 71 10.06.2017. od 12 sati
Tko je tko

Novi članovi, predstavite se ovdje
Autić-putnik

Autić-putnik: najbolji mainline po svijetu
Naj autić

Izbor za najbolji mainline autić 2016. godine
Custom

Prerade die-cast modela
KK Autići

Klub kolekcionara "Autići", Osijek
Hot Wheels

Pregled Hot Wheels izdanja
348 GTS BBR

BBR Ferrari 348 GTS 1993 1/43, limited 10 pcs

Autor Tema: Renault 5 TL by Solido  (Posjeta: 1196 )

HemiCuda

 • Gost
Renault 5 TL by Solido
135901 « : 07 Listopad 2014 13:43 »
Još jedan model iz Solidove stare škole. Zaista je fino skinuta prva generacija "petice", naravno, nema otvaranja prtljažnika, vrata su dog leg otvaranja. Lakiranje sam kod Solida vidio i bolje (opet malo narančine kore). Možda je najljepše odrađen motorni prostor, dok je interijer ipak nešto lošiji, nezgrapniji, i naravno, dojam kvari sjajna plastika. Zanimljivo je da su prednja sjedala pomična, tj. daju se preklopiti prema naprijed.


Žalosno je što Norev ovaj isti stari Solidov kalup prodaje sad pod svojom značkom, za osjetno više novaca, dok na modelu apsolutno ništa nije dorađeno niti promijenjeno osim natpisa na podnici. (I što Norev prodaje peticu u drugoj boji/bojama, znam da ima zelena)

HemiCuda

 • Gost
Odg: Renault 5 TL by Solido
135906 « Odgovori #1 : 07 Listopad 2014 16:41 »
I druga varijanta R5TL koju sam imao... Ovaj svjetlo plavi je bio iz nekog novinskog izdanja u blister pakiranju. Kod njega je lakiranje bilo bolje nego na narančastom. Nažalost, ovaj model je u vrlo kratkom roku nakon pojavljivanja paint blistera po krovu počeo pokazivati znakove uznapredovalog zinkpesta. Pod tim kratkim rokom govorim o nekih 3-4 mjeseca. Model sam pokušao spasiti pretvaranjem u cabriolet varijantu, no prilikom rezanja krova u "targu" pukla je karoserija, tako da je model završio u otpisu.

Offline Alen16V

 • 50 postova
 • *
 • Postova: 64
Odg: Renault 5 TL by Solido
135932 « Odgovori #2 : 07 Listopad 2014 21:21 »
Dobar nema sta!  :allocafe:

Offline tomtom

 • Vrlo aktivan
 • ****
 • Postova: 597
Odg: Renault 5 TL by Solido
135951 « Odgovori #3 : 08 Listopad 2014 09:24 »
naišao sam već par puta na ovaj pojam ''zinkpest'' kaj to je?
kad popijem pet gemišta fićek ide kao ništa nema brda nema zavoja, policija neka maše.....

Offline telige

 • Senior member
 • *****
 • Postova: 2134
Odg: Renault 5 TL by Solido
135965 « Odgovori #4 : 08 Listopad 2014 10:23 »
naišao sam već par puta na ovaj pojam ''zinkpest'' kaj to je?
Ovo je neki moj zaključak o tome nakon pročitanih desetak stranica iz različitih izvora:
To ti je propadanje (uslijed korozije cinka ) materijala (zink pest- propadanje cinka) od kojeg je izrađen model (ZAMAK- kratica od njemačkih naziva elemenata od kojih se satoji ta legura- Z -zink-cink, A-Aluminium-aluminij MA-magnesium-magnezij K-kupfer-bakar) zbog prisutnosti nečistoča u leguri (u prvom redu olova) te izloženost čestim promjenama temperatura kao i povečanoj vlažnosti u zraku.
Citat sa wikipedija:
"Cinkove slitine  također su tehnički važne, posebno slitine s aluminijem i bakrom.
Čvrstoća tih slitina bitno je veća od čvrstoće cinka, ali su one osjetljive prema koroziji. To se može ublažiti dodatkom malih količina magnezija i litija te ograničenjem udjela olova, kadmija i kositra."

Taj problem su prvi puta uočili 20-ih godina 20-og stoljeća i bio je izražen kod modela sve do 60-ih godina. Nakon toga nije toliko izražen ali ga ima pogotovo otkako su kinezi počeli masovno proizvoditi modele- vjerojatno zbog slabe kvalitete materijala  sa većim udjelom nečistoća koji je bio jeftiniji.

HemiCuda

 • Gost
Odg: Renault 5 TL by Solido
136055 « Odgovori #5 : 09 Listopad 2014 23:14 »
Nakon toga nije toliko izražen ali ga ima pogotovo otkako su kinezi počeli masovno proizvoditi modele- vjerojatno zbog slabe kvalitete materijala  sa većim udjelom nečistoća koji je bio jeftiniji.

Baš u tome je problem.
Naravno, ne veseli se nitko tome da mu se raspadne model, manja je financijska šteta ako se raspadne jeftin model, ali od Zinkpesta boluju modeli skoro svih proizvođaća. Čak i kod skupog CMC-a ima slučajeva raspadanja.